Για να δείτε τις Οργανωτικές Επιτροπές όλων των Φεστιβάλ πατήστε εδώ.

TIMELINE

Για ακόμα μια εκπαιδευτική αλλά και διασκεδαστική χρονιά, το 14ο Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. πραγματοποιήθηκε διά ζώσης από τις 6 έως και τις 9 Ιουνίου 2023 και υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά παιδιά, εκπαιδευτικούς και εθελοντές. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια αυτής της μαγικής ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023, το Φεστιβάλ δεν έμεινε εκεί αλλά:
– Συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το TEDx Patras με κεντρικό θέμα «Μεταμόρφωση» / “Metamorphosis” [8 Οκτωβρίου 2022].
– Οργάνωσε τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση (δημιουργία μπισκοτόσπιτου και χριστουγεννιάτικων κατασκευών/στολιδιών) [16 Δεκεμβρίου 2022].
– Πραγματοποίησε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο με εισηγήτρια τη Βάσια Τσώτσου «Athens Bubble Society | Bubble Participatory Workshop: Συμμετοχικό εργαστήριο ενηλίκων βασισμένο στην ιδέα του παιχνιδιού με τις φυσαλίδες» [10 Φεβρουαρίου 2023].
– Πραγματοποίησε συνέντευξη στον Up Fm για τη διεξαγωγή του 14ου Παιδικού Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. [3 Ιουνίου 2023].
Ειδικότερα, το Παιδικό Φεστιβάλ επισκέφθηκαν:
Το 1ο,2ο,3ο,5ο,8ο,10ο,14ο,15ο,20ο,22ο,25ο,27ο,28ο,32ο,37ο,39ο,40ο,42ο,43ο,45ο,
46ο,50ο,52ο,54ο,55ο,61ο,70ο,71ο,72ο,73ο,75ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχναίικων, το 1ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 2/ θ Νηπιαγωγείο Μιντιλογλίου, το 2ο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων, το Νηπιαγωγείο Ροϊτίκων, το Νηπιαγωγείο Καμινιών, το Νηπιαγωγείο Μανολάδας και Νέας Μανολάδας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο Πανεπιστημίου Πατρών, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών/Βαρήκοων, ο «ΙΔ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρών», ο «Παιδικός Σταθμός Αγκαλίτσα», το «Αερόστατο», το «My playschool», το «Η χώρα των θαυμάτων», το «Οι μικροί Ερευνητές», το «Τα Πεταλουδάκια» και το «Γύρω γύρω όλοι».
Συμμετείχαν:
– 108 φοιτητές
– 14 διδάσκοντες
– 1593 παιδιά
– 53 σχολεία
– 12 επισκέπτες
Οργανώθηκαν 23 θεματικά εργαστήρια:
– Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
– Αφήγηση ιστοριών
– Δημοτικά τραγούδια και χοροί
– Διαπολιτισμική αγωγή
– Ερευνητές των μαθηματικών
– Τέχνη της γης
– Η χώρα των χρωμάτων
– Η χώρα των χρωμάτων και της μουσικής
– Μικροί επιστήμονες
– Μουσικά παραμύθια
– Παιχνίδια τσίρκου
– Κινητικά παιχνίδια
– Παιχνιδοπρακτικές
– Το Λεωφορείο
– Συμμετέχω και αποφασίζω
14ο παιδικο φεστιβαλ αφισα

14o Παιδικό Φεστιβάλ

13ο Παιδικό Φεστιβάλ

Μετά από δύο χρόνια εικονικής λειτουργίας του Φεστιβάλ λόγω κορονοϊού, το 13ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διά ζώσης από τις 6 έως και τις 10 Ιουνίου 2022 και υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά παιδιά, εκπαιδευτικούς και εθελοντές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-22, το Φεστιβάλ:
– οργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Messy Play: Το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει! Από τη θεωρία στην πράξη»,
– πρόσφερε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με θέμα τα «Τζιντζεροχριστούγεννα»,
– παρουσίασε τις δράσεις του στην 7η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2021,
– συμμετείχε στην εκδήλωση “Soft Skills for the Youth” στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ UPENSKILLS, και
– στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ο εθελοντισμός από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κοινωνία για αλληλεγγύη, ευημερία & αειφορία».

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν: το 1ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 15ο, 20ο, 27ο, 28ο, 29ο, 30ο, 33ο, 37ο, 39ο, 40ο, 42ο, 43ο, 45ο, 46ο, 47ο, 50ο, 54ο, 61ο, 65ο, 71ο και 72ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το 1ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το Νηπιαγωγείο Κάτω Καστριτσίου, ο «ΙΔ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρών», το «Myplayschool», το «Γύρω γύρω όλοι», το «Το Ροζ Μπαλόνι», ο «Παιδικός Σταθμός Αγκαλίτσα» και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου,
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση: την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Πατρών, το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, το Κρεοπωλείο Χατούπης Ράπτης, το Πλαίσιο, τα Coffee Island, την X-Frame, την Ελληνική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ και, φυσικά, το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Συμμετείχαν:
– 90 φοιτητές
– 13 διδάσκοντες
– 1196 παιδιά
– 37 σχολεία
– 29 γονείς/επισκέπτες
Οργανώθηκαν 22 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κουκλοθέατρο, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Παιχνιδοπρακτικές, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης.

Children_Festival_Poster (1)

12ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 12ο Παιδικό Φεστιβάλ πειραματίστηκε με την τηλεκπαίδευση!
Φέτος, για μία εβδομάδα, από τις 7 έως και τις 11 Ιουνίου 2021, στο κανάλι του Παιδικού Φεστιβάλ στο YouTube: Παιδικό Φεστιβάλ του ΤΕΕΑΠΗ (https://youtu.be/DeA5kBPqeuk) , όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε live streaming δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν σε εργαστήρια που οργάνωσαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε συνεργασία με τις διδάσκουσες και τους δάσκοντές τους.
Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι πλέον διαθέσιμες για «on demand» παρακολούθηση στο κανάλι μας στο YouTube. Επιπλέον, στο πλαίσιο του 12ου Παιδικού Φεστιβάλ:
– διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο,
– πραγματοποιήσαμε webinar με θέμα «STEM στο νηπιαγωγείο: Ιδέες και πρακτικές εφαρμογές», με εισηγήτρια την Ελένη Σταυροπούλου (απόφοιτη του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.),
– εγκαινιάσαμε νέο εργαστήριο με τίτλο «Παιχνιδοπρακτικές» και αναρτήσαμε δραστηριότητες στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, και
– το Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. εντάχθηκε στις Φοιτητικές Επιστημονικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του 12 ου Παιδικού Φεστιβάλ: το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών για την οικονομική υποστήριξη, την εταιρεία Πλαίσιο (κατάστημα Πάτρας) για την προϊοντική χορηγία, την xFrame για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας, τον Γιώργο Παντελίδη δημιουργό και διαχειριστή της ιστοσελίδας και το Blackmore & Design House για την γραφιστική επιμέλεια.

12th_Children_Festival

11ο Παιδικό Φεστιβάλ

Τι γίνεται όταν ξαφνικά ένα μικροσκοπικό πλασματάκι, ο διάσημος πλέον covid 19, φέρνει τα πάνω κάτω σε όλο τον πλανήτη μας; Οι μεγάλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη δύναμη που μπορεί να κρύβουν οι μικροί, και εμείς γινόμαστε πολύ πιο δημιουργικοί!

Φέτος λοιπόν “επισκεφτήκαμε” 101 σχολεία και δομές (όσα μας είχαν επισκεφτεί τα τελευταία δέκα χρόνια) για να παίξουμε μαζί με τα παιδιά με ένα διαφορετικό τρόπο, με έναν… εικονικό τρόπο. Φτιάξαμε δραστηριότητες που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο σπίτι τους, με παρέα ή μόνοι τους, και τις αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Πλέον, χάρη στο μικρό πλασματάκι, όλος ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει στα εργαστήρια του Φεστιβάλ μας!

Επιπλέον, διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. αλλά και για όλο τον κόσμο! Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε και να πάρουμε “μία μικρή ιδέα” για το Φεστιβάλ! 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του 11ου Παιδικού Φεστιβάλ: το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών για την οικονομική υποστήριξη, το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών, την Ο.Ε. Αφοί Κοκκώνη για την προϊοντική χορηγία, την xFrame για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας και τον Γιώργο Παντελίδη δημιουργό και διαχειριστή της ιστοσελίδας

Print

10ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 10ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 3-7 Ιουνίου 2019.

Καθ’όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 γιορτάσαμε τα 10 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ με μια σειρά από δράσεις:

  • αποκτήσαμε λογότυπο
  • ανανεώσαμε την ιστοσελίδα μας
  • οργανώσαμε σεμινάριο για τον πολυμερή πηλό και επιμορφώθηκαν 44 άτομα
  • συνδιοργανώσαμε με το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Παράρτημα Πάτρας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών για  φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδευτικούς και διδάσκοντες και πιστοποιήθηκαν 73 άτομα
  • συμμετείχαμε στην 6η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2019

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν: το 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 11ο, 14ο, 17ο, 20ο, 22ο, 27ο, 29ο, 31ο, 32ο, 37ο, 40ο, 42ο, 44ο, 46ο, 49ο, 50ο, 52ο, 54ο, 58ο, 61ο, 65ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο, 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Κ. Αχαΐας, το 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, τα Νηπιαγωγεία Λάππα, Καμινίων, Άρλας, Τσουκαλέικων, Δρεπάνου και Καλλιθέας, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, οι Ζ, ΙΔ και ΙΣΤ Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Πατρών, ο παιδικός σταθμός του Νοσοκομείου Π.Γ.Ν.Π, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί «Αερόστατο», «Πεταλουδάκια», «Χώρα των Θαυμάτων», «Το Ρόδι», «Ναυτίλος», «Γύρω-γύρω όλοι», «Mαθαίνω, παίζω, γελώ», και «Μικρό καράβι».

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση: το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Πατρών, τη Διερευνητική Μάθηση, την Xframe, την Digital, τους κυρίους Γιώργο Παντελίδη, Θανάση Σακκούλη, Νικόλαο Ρηγόπουλο, Νικόλαο Αρβανιτάκη, Ιωάννη Γκόκα και, φυσικά, το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Συμμετείχαν:

– 119 φοιτητές

– 13 διδάσκοντες

– 1774 παιδιά

– 59 σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής

– γονείς

– Οργανώθηκαν 29 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Παραδοσιακά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης και Χαρτοδιπλωτική.

αφισα-10

9ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 9ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 4-8 Ιουνίου 2018.

Φέτος στοχεύοντας στη διατήρηση των σχέσεων των αποφοίτων μας με το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., καθιερώθηκε η οργάνωση θεματικού εργαστηρίου αποκλειστικά από τις ίδιες/ τους ίδιους.

Η συμμετοχή των σχολείων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ δεν μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις αιτήσεις. Συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 15ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 29ο, 30ο, 31ο, 32ο, 37ο, 39ο, 40ο, 42ο, 44ο, 45ο, 46ο, 49ο, 54ο, 56ο, 58ο, 60ο, 61ο, 68ο, 70ο, 71ο και 72ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Καμινίων, το 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, το 2ο Νηπιαγωγείο Κ. Αχαΐας, το Νηπιαγωγείο Λουσικών, το Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Αράξου, το Νηπιαγωγείο Τσουκαλέικων, το Νηπιαγωγείο Ροϊτίκων, το Νηπιαγωγείο Ψαθόπυργου, το Νηπιαγωγείο Μιντιλογλίου, το Νηπιαγωγείο Λακκόπετρας, το Νηπιαγωγείο Άρλας, οι Παιδικοί Σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρέων, η “Χώρα των Θαυμάτων”, “Το Μικρό Γυρί”, ο “Ναυτίλος” και το “Αερόστατο”.

Ευχαριστούμε το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας για την υποστήριξή του, καθώς και τον ΕΛΚΕ του Παν/μίου Πατρών για την οικονομική του συμβολή.

Συμμετείχαν:

– 118 φοιτητές

– 10 διδάσκοντες

– 1787 παιδιά

– 62 σχολεία

– πολλοί γονείς

– Οργανώθηκαν 27 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κινητικά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης και Χαρτοδιπλωτική.

Poster_Childrens

8ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 8ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 5-9 Ιουνίου 2017.

Φέτος για πρώτη φορά μάς επισκέφτηκαν δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, το Φ.Σ. Κιβωτός Αγάπης και το Χαμόγελο του Παιδιού Τεμένης Αιγίου.

Συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 12ο, 13ο, 15ο, 19ο, 20ο, 21ο, 22ο, 24ο, 27ο, 28ο, 30ο, 32ο, 33ο, 37ο, 41ο, 44ο, 45ο, 53ο, 54ο, 56ο, 60ο, 61ο, 66ο, 67ο, 68ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Καμινίων, το 2ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας, το Νηπιαγωγείο Λουσικών, το Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Αράξου, το Νηπιαγωγείο Τσουκαλέικων, οι Παιδικοί Σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρέων, η “Χώρα των Θαυμάτων”, “Το Μικρό Γυρί”, “τα Πεταλουδάκια”, ο “Ναυτίλος” και το 53ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και πάλι στο πλευρό μας.

Για πρώτη φορά συμμετείχαμε και σε δύο μεγάλες εκδηλώσεις: στο Patras IQ και στο Achaia fest!

Συμμετείχαν:

– 96 φοιτητές

– 14 διδάσκοντες

– 1619 παιδιά

– 50 σχολεία

– 2 ιδρύματα

– πολλοί γονείς

– Οργανώθηκαν 24 εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Γλωσσολύτες, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κινητικά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω.

2017_Afisa-1

7ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 7ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 30 Μαΐου με 3 Ιουνίου 2016.

Φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 30 προσφυγόπουλα, τα οποία ταξίδεψαν από τη Μυρσίνη Ηλείας για να συμμετέχουν στις δημιουργικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Η δημοσιότητα του Φεστιβάλ ήταν μεγάλη και το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 έκανε 10λεπτο αφιέρωμα για εμάς!

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και φέτος δίπλα μας.

Συμμετείχαν τα σχολεία: το 3ο, 5ο, 6ο, 8ο, 12ο, 14ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 28ο, 32ο, 33ο, 39ο, 44ο, 45ο, 46ο, 54ο, 56ο, 58ο, 60ο, 61ο, 66ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το Νηπιαγωγείο Μιντιλόγλι, το Νηπιαγωγείο Αγίου Βασιλείου, το Νηπιαγωγείο Ψαθοπύργου, οι παιδικοί σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, η “Χώρα των Θαυμάτων” και “Το Μικρό Γυρί”.

Συμμετείχαν:

– 123 φοιτητές

– 11 διδάσκοντες

– 1429 παιδιά

– 41 σχολεία

– Οργανώθηκαν 18 εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία: Η Χώρα των Χρωμάτων, Αφήγηση Ιστοριών, Παιχνίδια Τσίρκου, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαπολιτισμική Αγωγή, Μουσικά Παραμύθια, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Ερευνητές των Μαθηματικών, Παραδοσιακά Παιχνίδια, Κουκλοθέατρο για Όλους.

2016_Afisa

6ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 2-5 Ιουνίου 2015.

Φέτος η συμμετοχή των σχολείων ήταν εντυπωσιακή για τις 4 μέρες λειτουργίας του. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε εθελοντικά και αυτήν τη χρονιά.

Συμμετείχαν τα σχολεία: οι Θ’ και ΙΔ’ Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Πάτρας, το 2ο, 3ο, 5ο, 14ο, 19ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 33o, 37ο, 44ο, 46o, 51ο, 54ο, 56ο, 59ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το Νηπιαγωγείο Πρότυπο Πειραματικού Σχολείου, το 1ο νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Πατρών, η Εκπαιδευτική Εταιρεία Πατρών και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία “Το μικρό Γυρί” και “Το Ρόδι”.

Συμμετείχαν:

– 203 φοιτητές

– 13 διδάσκοντες

– 1129 παιδιά

– 30 σχολεία

– Οργανώθηκαν 19 εργαστήρια

2015_Afisa

5ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 2-6 Ιουνίου 2014

Το  Παιδικό Φεστιβάλ «μεγάλωσε» πολύ, απέκτησε δική του ιστοσελίδα και δικό του email και η επικοινωνία με τα σχολεία και τους εθελοντές φοιτητές έγινε πλέον ηλεκτρονικά. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε εθελοντικά για τρίτη χρονιά όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, 3ο, 5ο, 8ο, 10ο, 12ο, 20ο, 21ο, 22ο, 27ο, 34o, 37ο, 44ο, 48o, 56ο, 69ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, Νηπιαγωγείο Πρότυπο Πειραματικού Σχολείου, 1/θ Νηπιαγωγείο Φράγκα, 1ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Πατρών, Νηπιαγωγείο «Το Παραμύθι».

Συμμετείχαν:

– 131 φοιτητές

– 10 διδάσκοντες

– 860 παιδιά

– 23 σχολεία

– Οργανώθηκαν 11 εργαστήρια

2014_Afisa

4ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2013.

Η Οργανωτική Επιτροπή ανέλαβε όλη την οργάνωση και το συντονισμό της εκδήλωσης. Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (blogs και Facebook) για τη δημοσιοποίηση του Φεστιβάλ και την ενημέρωση των φίλων του, ενώ προκήρυξε διαγωνισμό για το σχεδιασμό της αφίσας του Φεστιβάλ.

Συμμετείχαν τα σχολεία: 3ο, 12ο, 21ο, 44ο και 51ο Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Κάστρου Κυλλήνης, Νηπιαγωγείο Παραλίας, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, Πειραματικό Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Ροδοδάφνης, Νηπιαγωγείο Αγ. Βασιλείου, ΙΔ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, Παιδικός Σταθμός «Ηλιοχώρα».

Συμμετείχαν:

– 140 φοιτητές

– 8 διδάσκοντες

– 650 παιδιά

– 13 σχολεία

– Οργανώθηκαν 9 εργαστήρια

3ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το Παιδικό Φεστιβάλ άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό και το ενδιαφέρον των φοιτητών να αυξάνεται.

Αναρτήθηκε ανακοίνωση εθελοντικής συμμετοχής για όσους φοιτητές ενδιαφέρονταν να οργανώσουν εργαστήρια, παρουσιάστηκαν η πορεία και οι στόχοι του σε ανοικτή εκδήλωση και συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή. Οι διδάσκοντες οργάνωσαν συναντήσεις συνεργασίας με τους εθελοντές, προκειμένου να συζητήσουν ιδέες για δημιουργικές, καινοτόμες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου 2012 και καθημερινά λειτουργούσαν επτά εργαστήρια. Οι βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εργαστηρίων ήταν ο εκπαιδευτικός προσανατολισμός των δράσεων, η χρήση κυρίως άχρηστου και φυσικού υλικού και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.

Συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, 21ο και 48ο Νηπιαγωγείο, Πειραματικό Νηπιαγωγείο, ΙΔ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Σωτηρχόπουλος».

Συμμετείχαν:

– 200 φοιτητές

– 6 διδάσκοντες

– 250 παιδιά

– 7 σχολεία

– Οργανώθηκαν 7 εργαστήρια

2012_Afisa

2ο Παιδικό Φεστιβάλ

Τον Ιούνιο του 2011 οργανώθηκε το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ στο χώρο του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Σχεδιάστηκαν αφίσες, υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθαρίστηκε και διακοσμήθηκε ο εξωτερικός χώρος του Τμήματος, προκειμένου να φιλοξενήσει για μία εβδομάδα δύο σχολεία (το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ρίου).

Συμμετείχαν:

– 51 φοιτητές

– 2 διδάσκοντες

– 100 παιδιά

– 2 σχολεία

– οργανώθηκαν 3 εργαστήρια

1ο Παιδικό Φεστιβάλ

Η ιδέα διεξαγωγής του Παιδικού Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2010!

Στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων που διδάσκονται στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., ένα πανεπιστημιακό Τμήμα που προετοιμάζει μελλοντικούς εκπαιδευτικούς για την Προσχολική Εκπαίδευση.

Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2009-2010, σαράντα επτά φοιτητές του δεύτερου και του τρίτου έτους επισκέφτηκαν για μία εβδομάδα δύο σχολεία (το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ρίου) που φιλοξενούνται στο χώρο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να οργανώσουν πρωτότυπες και δημιουργικές δραστηριότητες για τα νήπια και τα προνήπια. Οι δραστηριότητες, οι οποίες βασίζονταν σε διάφορες μορφές δραματοποίησης και κινητικής έκφρασης, στόχευαν στη βελτίωση των φυσικών και κινητικών ικανοτήτων των παιδιών, στην ανάπτυξη της δημιουργικής τους έκφρασης, στη διεύρυνση της φαντασίας τους, κ.λπ.

Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν από τους φοιτητές ακολουθώντας την παρακάτω δομή:

1. Έναρξη: Παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, δημιουργίας ομάδας, συντονισμού, επικοινωνίας, κ.ά.

2. Βασικό μέρος: Κύρια δραστηριότητα (στόχος, μέθοδος διδασκαλίας, υλικό, σύνδεση με γνωστικές περιοχές, λεκτικές οδηγίες, πιθανές παραλλαγές, κ.ά.)

3. Κλείσιμο: Δραστηριότητες ηρεμίας, εικαστικής έκφρασης, χαλάρωσης, συζήτηση, αξιολόγηση, κ.ά.

Συμμετείχαν:

– 47 φοιτητές

– 1 διδάσκων

– 90 παιδιά

– 2 σχολεία

– οργανώθηκαν 2 εργαστήρια

13ο Παιδικό Φεστιβάλ

Μετά από δύο χρόνια εικονικής λειτουργίας του Φεστιβάλ λόγω κορονοϊού, το 13ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διά ζώσης από τις 6 έως και τις 10 Ιουνίου 2022 και υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά παιδιά, εκπαιδευτικούς και εθελοντές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-22, το Φεστιβάλ:
– οργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Messy Play: Το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει! Από τη θεωρία στην πράξη»,
– πρόσφερε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με θέμα τα «Τζιντζεροχριστούγεννα»,
– παρουσίασε τις δράσεις του στην 7η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2021,
– συμμετείχε στην εκδήλωση “Soft Skills for the Youth” στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ UPENSKILLS, και
– στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ο εθελοντισμός από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κοινωνία για αλληλεγγύη, ευημερία & αειφορία».

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν: το 1ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 15ο, 20ο, 27ο, 28ο, 29ο, 30ο, 33ο, 37ο, 39ο, 40ο, 42ο, 43ο, 45ο, 46ο, 47ο, 50ο, 54ο, 61ο, 65ο, 71ο και 72ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το 1ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το Νηπιαγωγείο Κάτω Καστριτσίου, ο «ΙΔ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρών», το «Myplayschool», το «Γύρω γύρω όλοι», το «Το Ροζ Μπαλόνι», ο «Παιδικός Σταθμός Αγκαλίτσα» και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου,
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση: την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Πατρών, το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, το Κρεοπωλείο Χατούπης Ράπτης, το Πλαίσιο, τα Coffee Island, την X-Frame, την Ελληνική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ και, φυσικά, το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Συμμετείχαν:
– 90 φοιτητές
– 13 διδάσκοντες
– 1196 παιδιά
– 37 σχολεία
– 29 γονείς/επισκέπτες
Οργανώθηκαν 22 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κουκλοθέατρο, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Παιχνιδοπρακτικές, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης.

Children_Festival_Poster (1)

12ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 12ο Παιδικό Φεστιβάλ πειραματίστηκε με την τηλεκπαίδευση!
Φέτος, για μία εβδομάδα, από τις 7 έως και τις 11 Ιουνίου 2021, στο κανάλι του Παιδικού Φεστιβάλ στο YouTube: Παιδικό Φεστιβάλ του ΤΕΕΑΠΗ (https://youtu.be/DeA5kBPqeuk) , όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε live streaming δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν σε εργαστήρια που οργάνωσαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε συνεργασία με τις διδάσκουσες και τους δάσκοντές τους.
Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι πλέον διαθέσιμες για «on demand» παρακολούθηση στο κανάλι μας στο YouTube. Επιπλέον, στο πλαίσιο του 12ου Παιδικού Φεστιβάλ:
– διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο,
– πραγματοποιήσαμε webinar με θέμα «STEM στο νηπιαγωγείο: Ιδέες και πρακτικές εφαρμογές», με εισηγήτρια την Ελένη Σταυροπούλου (απόφοιτη του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.),
– εγκαινιάσαμε νέο εργαστήριο με τίτλο «Παιχνιδοπρακτικές» και αναρτήσαμε δραστηριότητες στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, και
– το Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. εντάχθηκε στις Φοιτητικές Επιστημονικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του 12 ου Παιδικού Φεστιβάλ: το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών για την οικονομική υποστήριξη, την εταιρεία Πλαίσιο (κατάστημα Πάτρας) για την προϊοντική χορηγία, την xFrame για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας, τον Γιώργο Παντελίδη δημιουργό και διαχειριστή της ιστοσελίδας και το Blackmore & Design House για την γραφιστική επιμέλεια.

12th_Children_Festival

11ο Παιδικό Φεστιβάλ

Τι γίνεται όταν ξαφνικά ένα μικροσκοπικό πλασματάκι, ο διάσημος πλέον covid 19, φέρνει τα πάνω κάτω σε όλο τον πλανήτη μας; Οι μεγάλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη δύναμη που μπορεί να κρύβουν οι μικροί, και εμείς γινόμαστε πολύ πιο δημιουργικοί!

Φέτος λοιπόν “επισκεφτήκαμε” 101 σχολεία και δομές (όσα μας είχαν επισκεφτεί τα τελευταία δέκα χρόνια) για να παίξουμε μαζί με τα παιδιά με ένα διαφορετικό τρόπο, με έναν… εικονικό τρόπο. Φτιάξαμε δραστηριότητες που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο σπίτι τους, με παρέα ή μόνοι τους, και τις αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Πλέον, χάρη στο μικρό πλασματάκι, όλος ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει στα εργαστήρια του Φεστιβάλ μας!

Επιπλέον, διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. αλλά και για όλο τον κόσμο! Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε και να πάρουμε “μία μικρή ιδέα” για το Φεστιβάλ! 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του 11ου Παιδικού Φεστιβάλ: το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών για την οικονομική υποστήριξη, το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών, την Ο.Ε. Αφοί Κοκκώνη για την προϊοντική χορηγία, την xFrame για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας και τον Γιώργο Παντελίδη δημιουργό και διαχειριστή της ιστοσελίδας

Print

10ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 10ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 3-7 Ιουνίου 2019.

Καθ’όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 γιορτάσαμε τα 10 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ με μια σειρά από δράσεις:

  • αποκτήσαμε λογότυπο
  • ανανεώσαμε την ιστοσελίδα μας
  • οργανώσαμε σεμινάριο για τον πολυμερή πηλό και επιμορφώθηκαν 44 άτομα
  • συνδιοργανώσαμε με το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Παράρτημα Πάτρας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών για  φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδευτικούς και διδάσκοντες και πιστοποιήθηκαν 73 άτομα
  • συμμετείχαμε στην 6η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2019

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν: το 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 11ο, 14ο, 17ο, 20ο, 22ο, 27ο, 29ο, 31ο, 32ο, 37ο, 40ο, 42ο, 44ο, 46ο, 49ο, 50ο, 52ο, 54ο, 58ο, 61ο, 65ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο, 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Κ. Αχαΐας, το 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, τα Νηπιαγωγεία Λάππα, Καμινίων, Άρλας, Τσουκαλέικων, Δρεπάνου και Καλλιθέας, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, οι Ζ, ΙΔ και ΙΣΤ Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Πατρών, ο παιδικός σταθμός του Νοσοκομείου Π.Γ.Ν.Π, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί «Αερόστατο», «Πεταλουδάκια», «Χώρα των Θαυμάτων», «Το Ρόδι», «Ναυτίλος», «Γύρω-γύρω όλοι», «Mαθαίνω, παίζω, γελώ», και «Μικρό καράβι».

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση: το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Πατρών, τη Διερευνητική Μάθηση, την Xframe, την Digital, τους κυρίους Γιώργο Παντελίδη, Θανάση Σακκούλη, Νικόλαο Ρηγόπουλο, Νικόλαο Αρβανιτάκη, Ιωάννη Γκόκα και, φυσικά, το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Συμμετείχαν:

– 119 φοιτητές

– 13 διδάσκοντες

– 1774 παιδιά

– 59 σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής

– γονείς

– Οργανώθηκαν 29 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Παραδοσιακά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης και Χαρτοδιπλωτική.

αφισα-10

9ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 9ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 4-8 Ιουνίου 2018.

Φέτος στοχεύοντας στη διατήρηση των σχέσεων των αποφοίτων μας με το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., καθιερώθηκε η οργάνωση θεματικού εργαστηρίου αποκλειστικά από τις ίδιες/ τους ίδιους.

Η συμμετοχή των σχολείων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ δεν μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις αιτήσεις. Συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 15ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 29ο, 30ο, 31ο, 32ο, 37ο, 39ο, 40ο, 42ο, 44ο, 45ο, 46ο, 49ο, 54ο, 56ο, 58ο, 60ο, 61ο, 68ο, 70ο, 71ο και 72ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Καμινίων, το 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, το 2ο Νηπιαγωγείο Κ. Αχαΐας, το Νηπιαγωγείο Λουσικών, το Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Αράξου, το Νηπιαγωγείο Τσουκαλέικων, το Νηπιαγωγείο Ροϊτίκων, το Νηπιαγωγείο Ψαθόπυργου, το Νηπιαγωγείο Μιντιλογλίου, το Νηπιαγωγείο Λακκόπετρας, το Νηπιαγωγείο Άρλας, οι Παιδικοί Σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρέων, η “Χώρα των Θαυμάτων”, “Το Μικρό Γυρί”, ο “Ναυτίλος” και το “Αερόστατο”.

Ευχαριστούμε το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας για την υποστήριξή του, καθώς και τον ΕΛΚΕ του Παν/μίου Πατρών για την οικονομική του συμβολή.

Συμμετείχαν:

– 118 φοιτητές

– 10 διδάσκοντες

– 1787 παιδιά

– 62 σχολεία

– πολλοί γονείς

– Οργανώθηκαν 27 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κινητικά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης και Χαρτοδιπλωτική.

Poster_Childrens

8ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 8ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 5-9 Ιουνίου 2017.

Φέτος για πρώτη φορά μάς επισκέφτηκαν δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, το Φ.Σ. Κιβωτός Αγάπης και το Χαμόγελο του Παιδιού Τεμένης Αιγίου.

Συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 12ο, 13ο, 15ο, 19ο, 20ο, 21ο, 22ο, 24ο, 27ο, 28ο, 30ο, 32ο, 33ο, 37ο, 41ο, 44ο, 45ο, 53ο, 54ο, 56ο, 60ο, 61ο, 66ο, 67ο, 68ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Καμινίων, το 2ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας, το Νηπιαγωγείο Λουσικών, το Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Αράξου, το Νηπιαγωγείο Τσουκαλέικων, οι Παιδικοί Σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρέων, η “Χώρα των Θαυμάτων”, “Το Μικρό Γυρί”, “τα Πεταλουδάκια”, ο “Ναυτίλος” και το 53ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και πάλι στο πλευρό μας.

Για πρώτη φορά συμμετείχαμε και σε δύο μεγάλες εκδηλώσεις: στο Patras IQ και στο Achaia fest!

Συμμετείχαν:

– 96 φοιτητές

– 14 διδάσκοντες

– 1619 παιδιά

– 50 σχολεία

– 2 ιδρύματα

– πολλοί γονείς

– Οργανώθηκαν 24 εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Γλωσσολύτες, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κινητικά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω.

2017_Afisa-1

7ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 7ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 30 Μαΐου με 3 Ιουνίου 2016.

Φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 30 προσφυγόπουλα, τα οποία ταξίδεψαν από τη Μυρσίνη Ηλείας για να συμμετέχουν στις δημιουργικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Η δημοσιότητα του Φεστιβάλ ήταν μεγάλη και το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 έκανε 10λεπτο αφιέρωμα για εμάς!

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και φέτος δίπλα μας.

Συμμετείχαν τα σχολεία: το 3ο, 5ο, 6ο, 8ο, 12ο, 14ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 28ο, 32ο, 33ο, 39ο, 44ο, 45ο, 46ο, 54ο, 56ο, 58ο, 60ο, 61ο, 66ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το Νηπιαγωγείο Μιντιλόγλι, το Νηπιαγωγείο Αγίου Βασιλείου, το Νηπιαγωγείο Ψαθοπύργου, οι παιδικοί σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, η “Χώρα των Θαυμάτων” και “Το Μικρό Γυρί”.

Συμμετείχαν:

– 123 φοιτητές

– 11 διδάσκοντες

– 1429 παιδιά

– 41 σχολεία

– Οργανώθηκαν 18 εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία: Η Χώρα των Χρωμάτων, Αφήγηση Ιστοριών, Παιχνίδια Τσίρκου, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαπολιτισμική Αγωγή, Μουσικά Παραμύθια, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Ερευνητές των Μαθηματικών, Παραδοσιακά Παιχνίδια, Κουκλοθέατρο για Όλους.

2016_Afisa

6ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 2-5 Ιουνίου 2015.

Φέτος η συμμετοχή των σχολείων ήταν εντυπωσιακή για τις 4 μέρες λειτουργίας του. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε εθελοντικά και αυτήν τη χρονιά.

Συμμετείχαν τα σχολεία: οι Θ’ και ΙΔ’ Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Πάτρας, το 2ο, 3ο, 5ο, 14ο, 19ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 33o, 37ο, 44ο, 46o, 51ο, 54ο, 56ο, 59ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το Νηπιαγωγείο Πρότυπο Πειραματικού Σχολείου, το 1ο νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Πατρών, η Εκπαιδευτική Εταιρεία Πατρών και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία “Το μικρό Γυρί” και “Το Ρόδι”.

Συμμετείχαν:

– 203 φοιτητές

– 13 διδάσκοντες

– 1129 παιδιά

– 30 σχολεία

– Οργανώθηκαν 19 εργαστήρια

2015_Afisa

5ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 2-6 Ιουνίου 2014

Το  Παιδικό Φεστιβάλ «μεγάλωσε» πολύ, απέκτησε δική του ιστοσελίδα και δικό του email και η επικοινωνία με τα σχολεία και τους εθελοντές φοιτητές έγινε πλέον ηλεκτρονικά. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε εθελοντικά για τρίτη χρονιά όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, 3ο, 5ο, 8ο, 10ο, 12ο, 20ο, 21ο, 22ο, 27ο, 34o, 37ο, 44ο, 48o, 56ο, 69ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, Νηπιαγωγείο Πρότυπο Πειραματικού Σχολείου, 1/θ Νηπιαγωγείο Φράγκα, 1ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Πατρών, Νηπιαγωγείο «Το Παραμύθι».

Συμμετείχαν:

– 131 φοιτητές

– 10 διδάσκοντες

– 860 παιδιά

– 23 σχολεία

– Οργανώθηκαν 11 εργαστήρια

2014_Afisa

4ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2013.

Η Οργανωτική Επιτροπή ανέλαβε όλη την οργάνωση και το συντονισμό της εκδήλωσης. Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (blogs και Facebook) για τη δημοσιοποίηση του Φεστιβάλ και την ενημέρωση των φίλων του, ενώ προκήρυξε διαγωνισμό για το σχεδιασμό της αφίσας του Φεστιβάλ.

Συμμετείχαν τα σχολεία: 3ο, 12ο, 21ο, 44ο και 51ο Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Κάστρου Κυλλήνης, Νηπιαγωγείο Παραλίας, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, Πειραματικό Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Ροδοδάφνης, Νηπιαγωγείο Αγ. Βασιλείου, ΙΔ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, Παιδικός Σταθμός «Ηλιοχώρα».

Συμμετείχαν:

– 140 φοιτητές

– 8 διδάσκοντες

– 650 παιδιά

– 13 σχολεία

– Οργανώθηκαν 9 εργαστήρια

3ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το Παιδικό Φεστιβάλ άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό και το ενδιαφέρον των φοιτητών να αυξάνεται.

Αναρτήθηκε ανακοίνωση εθελοντικής συμμετοχής για όσους φοιτητές ενδιαφέρονταν να οργανώσουν εργαστήρια, παρουσιάστηκαν η πορεία και οι στόχοι του σε ανοικτή εκδήλωση και συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή. Οι διδάσκοντες οργάνωσαν συναντήσεις συνεργασίας με τους εθελοντές, προκειμένου να συζητήσουν ιδέες για δημιουργικές, καινοτόμες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου 2012 και καθημερινά λειτουργούσαν επτά εργαστήρια. Οι βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εργαστηρίων ήταν ο εκπαιδευτικός προσανατολισμός των δράσεων, η χρήση κυρίως άχρηστου και φυσικού υλικού και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.

Συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, 21ο και 48ο Νηπιαγωγείο, Πειραματικό Νηπιαγωγείο, ΙΔ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Σωτηρχόπουλος».

Συμμετείχαν:

– 200 φοιτητές

– 6 διδάσκοντες

– 250 παιδιά

– 7 σχολεία

– Οργανώθηκαν 7 εργαστήρια

2012_Afisa

2ο Παιδικό Φεστιβάλ

Τον Ιούνιο του 2011 οργανώθηκε το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ στο χώρο του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Σχεδιάστηκαν αφίσες, υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθαρίστηκε και διακοσμήθηκε ο εξωτερικός χώρος του Τμήματος, προκειμένου να φιλοξενήσει για μία εβδομάδα δύο σχολεία (το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ρίου).

Συμμετείχαν:

– 51 φοιτητές

– 2 διδάσκοντες

– 100 παιδιά

– 2 σχολεία

– οργανώθηκαν 3 εργαστήρια

1ο Παιδικό Φεστιβάλ

Η ιδέα διεξαγωγής του Παιδικού Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2010!

Στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων που διδάσκονται στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., ένα πανεπιστημιακό Τμήμα που προετοιμάζει μελλοντικούς εκπαιδευτικούς για την Προσχολική Εκπαίδευση.

Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2009-2010, σαράντα επτά φοιτητές του δεύτερου και του τρίτου έτους επισκέφτηκαν για μία εβδομάδα δύο σχολεία (το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ρίου) που φιλοξενούνται στο χώρο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να οργανώσουν πρωτότυπες και δημιουργικές δραστηριότητες για τα νήπια και τα προνήπια. Οι δραστηριότητες, οι οποίες βασίζονταν σε διάφορες μορφές δραματοποίησης και κινητικής έκφρασης, στόχευαν στη βελτίωση των φυσικών και κινητικών ικανοτήτων των παιδιών, στην ανάπτυξη της δημιουργικής τους έκφρασης, στη διεύρυνση της φαντασίας τους, κ.λπ.

Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν από τους φοιτητές ακολουθώντας την παρακάτω δομή:

1. Έναρξη: Παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, δημιουργίας ομάδας, συντονισμού, επικοινωνίας, κ.ά.

2. Βασικό μέρος: Κύρια δραστηριότητα (στόχος, μέθοδος διδασκαλίας, υλικό, σύνδεση με γνωστικές περιοχές, λεκτικές οδηγίες, πιθανές παραλλαγές, κ.ά.)

3. Κλείσιμο: Δραστηριότητες ηρεμίας, εικαστικής έκφρασης, χαλάρωσης, συζήτηση, αξιολόγηση, κ.ά.

Συμμετείχαν:

– 47 φοιτητές

– 1 διδάσκων

– 90 παιδιά

– 2 σχολεία

– οργανώθηκαν 2 εργαστήρια

13ο Παιδικό Φεστιβάλ

Μετά από δύο χρόνια εικονικής λειτουργίας του Φεστιβάλ λόγω κορονοϊού, το 13ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διά ζώσης από τις 6 έως και τις 10 Ιουνίου 2022 και υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά παιδιά, εκπαιδευτικούς και εθελοντές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-22, το Φεστιβάλ:
– οργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Messy Play: Το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει! Από τη θεωρία στην πράξη»,
– πρόσφερε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με θέμα τα «Τζιντζεροχριστούγεννα»,
– παρουσίασε τις δράσεις του στην 7η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2021,
– συμμετείχε στην εκδήλωση “Soft Skills for the Youth” στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ UPENSKILLS, και
– στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ο εθελοντισμός από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κοινωνία για αλληλεγγύη, ευημερία & αειφορία».

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν: το 1ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 15ο, 20ο, 27ο, 28ο, 29ο, 30ο, 33ο, 37ο, 39ο, 40ο, 42ο, 43ο, 45ο, 46ο, 47ο, 50ο, 54ο, 61ο, 65ο, 71ο και 72ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το 1ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το Νηπιαγωγείο Κάτω Καστριτσίου, ο «ΙΔ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρών», το «Myplayschool», το «Γύρω γύρω όλοι», το «Το Ροζ Μπαλόνι», ο «Παιδικός Σταθμός Αγκαλίτσα» και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου,
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση: την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Πατρών, το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, το Κρεοπωλείο Χατούπης Ράπτης, το Πλαίσιο, τα Coffee Island, την X-Frame, την Ελληνική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ και, φυσικά, το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Συμμετείχαν:
– 90 φοιτητές
– 13 διδάσκοντες
– 1196 παιδιά
– 37 σχολεία
– 29 γονείς/επισκέπτες
Οργανώθηκαν 22 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κουκλοθέατρο, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Παιχνιδοπρακτικές, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης.

Children_Festival_Poster (1)

12ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 12ο Παιδικό Φεστιβάλ πειραματίστηκε με την τηλεκπαίδευση!
Φέτος, για μία εβδομάδα, από τις 7 έως και τις 11 Ιουνίου 2021, στο κανάλι του Παιδικού Φεστιβάλ στο YouTube: Παιδικό Φεστιβάλ του ΤΕΕΑΠΗ (https://youtu.be/DeA5kBPqeuk) , όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε live streaming δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν σε εργαστήρια που οργάνωσαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε συνεργασία με τις διδάσκουσες και τους δάσκοντές τους.
Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι πλέον διαθέσιμες για «on demand» παρακολούθηση στο κανάλι μας στο YouTube. Επιπλέον, στο πλαίσιο του 12ου Παιδικού Φεστιβάλ:
– διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο,
– πραγματοποιήσαμε webinar με θέμα «STEM στο νηπιαγωγείο: Ιδέες και πρακτικές εφαρμογές», με εισηγήτρια την Ελένη Σταυροπούλου (απόφοιτη του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.),
– εγκαινιάσαμε νέο εργαστήριο με τίτλο «Παιχνιδοπρακτικές» και αναρτήσαμε δραστηριότητες στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, και
– το Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. εντάχθηκε στις Φοιτητικές Επιστημονικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του 12 ου Παιδικού Φεστιβάλ: το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών για την οικονομική υποστήριξη, την εταιρεία Πλαίσιο (κατάστημα Πάτρας) για την προϊοντική χορηγία, την xFrame για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας, τον Γιώργο Παντελίδη δημιουργό και διαχειριστή της ιστοσελίδας και το Blackmore & Design House για την γραφιστική επιμέλεια.

12th_Children_Festival

11ο Παιδικό Φεστιβάλ

Τι γίνεται όταν ξαφνικά ένα μικροσκοπικό πλασματάκι, ο διάσημος πλέον covid 19, φέρνει τα πάνω κάτω σε όλο τον πλανήτη μας; Οι μεγάλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη δύναμη που μπορεί να κρύβουν οι μικροί, και εμείς γινόμαστε πολύ πιο δημιουργικοί!

Φέτος λοιπόν “επισκεφτήκαμε” 101 σχολεία και δομές (όσα μας είχαν επισκεφτεί τα τελευταία δέκα χρόνια) για να παίξουμε μαζί με τα παιδιά με ένα διαφορετικό τρόπο, με έναν… εικονικό τρόπο. Φτιάξαμε δραστηριότητες που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο σπίτι τους, με παρέα ή μόνοι τους, και τις αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Πλέον, χάρη στο μικρό πλασματάκι, όλος ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει στα εργαστήρια του Φεστιβάλ μας!

Επιπλέον, διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. αλλά και για όλο τον κόσμο! Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε και να πάρουμε “μία μικρή ιδέα” για το Φεστιβάλ! 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του 11ου Παιδικού Φεστιβάλ: το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών για την οικονομική υποστήριξη, το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών, την Ο.Ε. Αφοί Κοκκώνη για την προϊοντική χορηγία, την xFrame για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας και τον Γιώργο Παντελίδη δημιουργό και διαχειριστή της ιστοσελίδας

Print

10ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 10ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 3-7 Ιουνίου 2019.

Καθ’όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 γιορτάσαμε τα 10 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ με μια σειρά από δράσεις:

  • αποκτήσαμε λογότυπο
  • ανανεώσαμε την ιστοσελίδα μας
  • οργανώσαμε σεμινάριο για τον πολυμερή πηλό και επιμορφώθηκαν 44 άτομα
  • συνδιοργανώσαμε με το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Παράρτημα Πάτρας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών για  φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδευτικούς και διδάσκοντες και πιστοποιήθηκαν 73 άτομα
  • συμμετείχαμε στην 6η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2019

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν: το 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 11ο, 14ο, 17ο, 20ο, 22ο, 27ο, 29ο, 31ο, 32ο, 37ο, 40ο, 42ο, 44ο, 46ο, 49ο, 50ο, 52ο, 54ο, 58ο, 61ο, 65ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο, 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Κ. Αχαΐας, το 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, τα Νηπιαγωγεία Λάππα, Καμινίων, Άρλας, Τσουκαλέικων, Δρεπάνου και Καλλιθέας, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, οι Ζ, ΙΔ και ΙΣΤ Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Πατρών, ο παιδικός σταθμός του Νοσοκομείου Π.Γ.Ν.Π, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί «Αερόστατο», «Πεταλουδάκια», «Χώρα των Θαυμάτων», «Το Ρόδι», «Ναυτίλος», «Γύρω-γύρω όλοι», «Mαθαίνω, παίζω, γελώ», και «Μικρό καράβι».

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση: το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Πατρών, τη Διερευνητική Μάθηση, την Xframe, την Digital, τους κυρίους Γιώργο Παντελίδη, Θανάση Σακκούλη, Νικόλαο Ρηγόπουλο, Νικόλαο Αρβανιτάκη, Ιωάννη Γκόκα και, φυσικά, το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Συμμετείχαν:

– 119 φοιτητές

– 13 διδάσκοντες

– 1774 παιδιά

– 59 σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής

– γονείς

– Οργανώθηκαν 29 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Παραδοσιακά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης και Χαρτοδιπλωτική.

αφισα-10

9ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 9ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 4-8 Ιουνίου 2018.

Φέτος στοχεύοντας στη διατήρηση των σχέσεων των αποφοίτων μας με το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., καθιερώθηκε η οργάνωση θεματικού εργαστηρίου αποκλειστικά από τις ίδιες/ τους ίδιους.

Η συμμετοχή των σχολείων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ δεν μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις αιτήσεις. Συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 15ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 29ο, 30ο, 31ο, 32ο, 37ο, 39ο, 40ο, 42ο, 44ο, 45ο, 46ο, 49ο, 54ο, 56ο, 58ο, 60ο, 61ο, 68ο, 70ο, 71ο και 72ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Καμινίων, το 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, το 2ο Νηπιαγωγείο Κ. Αχαΐας, το Νηπιαγωγείο Λουσικών, το Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Αράξου, το Νηπιαγωγείο Τσουκαλέικων, το Νηπιαγωγείο Ροϊτίκων, το Νηπιαγωγείο Ψαθόπυργου, το Νηπιαγωγείο Μιντιλογλίου, το Νηπιαγωγείο Λακκόπετρας, το Νηπιαγωγείο Άρλας, οι Παιδικοί Σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρέων, η “Χώρα των Θαυμάτων”, “Το Μικρό Γυρί”, ο “Ναυτίλος” και το “Αερόστατο”.

Ευχαριστούμε το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας για την υποστήριξή του, καθώς και τον ΕΛΚΕ του Παν/μίου Πατρών για την οικονομική του συμβολή.

Συμμετείχαν:

– 118 φοιτητές

– 10 διδάσκοντες

– 1787 παιδιά

– 62 σχολεία

– πολλοί γονείς

– Οργανώθηκαν 27 θεματικά εργαστήρια: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κινητικά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω, Τέχνη της Γης και Χαρτοδιπλωτική.

Poster_Childrens

8ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 8ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 5-9 Ιουνίου 2017.

Φέτος για πρώτη φορά μάς επισκέφτηκαν δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, το Φ.Σ. Κιβωτός Αγάπης και το Χαμόγελο του Παιδιού Τεμένης Αιγίου.

Συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο, 12ο, 13ο, 15ο, 19ο, 20ο, 21ο, 22ο, 24ο, 27ο, 28ο, 30ο, 32ο, 33ο, 37ο, 41ο, 44ο, 45ο, 53ο, 54ο, 56ο, 60ο, 61ο, 66ο, 67ο, 68ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Δεμένικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Καμινίων, το 2ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας, το Νηπιαγωγείο Λουσικών, το Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Αράξου, το Νηπιαγωγείο Τσουκαλέικων, οι Παιδικοί Σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Πατρέων, η “Χώρα των Θαυμάτων”, “Το Μικρό Γυρί”, “τα Πεταλουδάκια”, ο “Ναυτίλος” και το 53ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και πάλι στο πλευρό μας.

Για πρώτη φορά συμμετείχαμε και σε δύο μεγάλες εκδηλώσεις: στο Patras IQ και στο Achaia fest!

Συμμετείχαν:

– 96 φοιτητές

– 14 διδάσκοντες

– 1619 παιδιά

– 50 σχολεία

– 2 ιδρύματα

– πολλοί γονείς

– Οργανώθηκαν 24 εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αφήγηση Ιστοριών, Γλωσσολύτες, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Διαπολιτισμική Αγωγή, Ερευνητές των Μαθηματικών, Η Χώρα των Χρωμάτων, Κινητικά Παιχνίδια, Μουσικά Παραμύθια, Παιχνίδια Τσίρκου, Ρομποτοεξερευνήσεις, Συμμετέχω και Αποφασίζω.

2017_Afisa-1

7ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 7ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 30 Μαΐου με 3 Ιουνίου 2016.

Φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 30 προσφυγόπουλα, τα οποία ταξίδεψαν από τη Μυρσίνη Ηλείας για να συμμετέχουν στις δημιουργικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Η δημοσιότητα του Φεστιβάλ ήταν μεγάλη και το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 έκανε 10λεπτο αφιέρωμα για εμάς!

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και φέτος δίπλα μας.

Συμμετείχαν τα σχολεία: το 3ο, 5ο, 6ο, 8ο, 12ο, 14ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 28ο, 32ο, 33ο, 39ο, 44ο, 45ο, 46ο, 54ο, 56ο, 58ο, 60ο, 61ο, 66ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Παν/μίου Πατρών, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βραχνέικων, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, το Νηπιαγωγείο Μιντιλόγλι, το Νηπιαγωγείο Αγίου Βασιλείου, το Νηπιαγωγείο Ψαθοπύργου, οι παιδικοί σταθμοί: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, η “Χώρα των Θαυμάτων” και “Το Μικρό Γυρί”.

Συμμετείχαν:

– 123 φοιτητές

– 11 διδάσκοντες

– 1429 παιδιά

– 41 σχολεία

– Οργανώθηκαν 18 εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία: Η Χώρα των Χρωμάτων, Αφήγηση Ιστοριών, Παιχνίδια Τσίρκου, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαπολιτισμική Αγωγή, Μουσικά Παραμύθια, Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί, Ερευνητές των Μαθηματικών, Παραδοσιακά Παιχνίδια, Κουκλοθέατρο για Όλους.

2016_Afisa

6ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 2-5 Ιουνίου 2015.

Φέτος η συμμετοχή των σχολείων ήταν εντυπωσιακή για τις 4 μέρες λειτουργίας του. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε εθελοντικά και αυτήν τη χρονιά.

Συμμετείχαν τα σχολεία: οι Θ’ και ΙΔ’ Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Πάτρας, το 2ο, 3ο, 5ο, 14ο, 19ο, 20ο, 21ο, 22ο, 25ο, 27ο, 33o, 37ο, 44ο, 46o, 51ο, 54ο, 56ο, 59ο, 69ο, 70ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, το Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, το Νηπιαγωγείο Πρότυπο Πειραματικού Σχολείου, το 1ο νηπιαγωγείο Οβρυάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Πατρών, η Εκπαιδευτική Εταιρεία Πατρών και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία “Το μικρό Γυρί” και “Το Ρόδι”.

Συμμετείχαν:

– 203 φοιτητές

– 13 διδάσκοντες

– 1129 παιδιά

– 30 σχολεία

– Οργανώθηκαν 19 εργαστήρια

2015_Afisa

5ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 2-6 Ιουνίου 2014

Το  Παιδικό Φεστιβάλ «μεγάλωσε» πολύ, απέκτησε δική του ιστοσελίδα και δικό του email και η επικοινωνία με τα σχολεία και τους εθελοντές φοιτητές έγινε πλέον ηλεκτρονικά. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε εθελοντικά για τρίτη χρονιά όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΙΔ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, 3ο, 5ο, 8ο, 10ο, 12ο, 20ο, 21ο, 22ο, 27ο, 34o, 37ο, 44ο, 48o, 56ο, 69ο και 71ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, Νηπιαγωγείο Πρότυπο Πειραματικού Σχολείου, 1/θ Νηπιαγωγείο Φράγκα, 1ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Πατρών, Νηπιαγωγείο «Το Παραμύθι».

Συμμετείχαν:

– 131 φοιτητές

– 10 διδάσκοντες

– 860 παιδιά

– 23 σχολεία

– Οργανώθηκαν 11 εργαστήρια

2014_Afisa

4ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2013.

Η Οργανωτική Επιτροπή ανέλαβε όλη την οργάνωση και το συντονισμό της εκδήλωσης. Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (blogs και Facebook) για τη δημοσιοποίηση του Φεστιβάλ και την ενημέρωση των φίλων του, ενώ προκήρυξε διαγωνισμό για το σχεδιασμό της αφίσας του Φεστιβάλ.

Συμμετείχαν τα σχολεία: 3ο, 12ο, 21ο, 44ο και 51ο Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Κάστρου Κυλλήνης, Νηπιαγωγείο Παραλίας, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, Πειραματικό Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Ροδοδάφνης, Νηπιαγωγείο Αγ. Βασιλείου, ΙΔ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, Παιδικός Σταθμός «Ηλιοχώρα».

Συμμετείχαν:

– 140 φοιτητές

– 8 διδάσκοντες

– 650 παιδιά

– 13 σχολεία

– Οργανώθηκαν 9 εργαστήρια

3ο Παιδικό Φεστιβάλ

Το Παιδικό Φεστιβάλ άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό και το ενδιαφέρον των φοιτητών να αυξάνεται.

Αναρτήθηκε ανακοίνωση εθελοντικής συμμετοχής για όσους φοιτητές ενδιαφέρονταν να οργανώσουν εργαστήρια, παρουσιάστηκαν η πορεία και οι στόχοι του σε ανοικτή εκδήλωση και συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή. Οι διδάσκοντες οργάνωσαν συναντήσεις συνεργασίας με τους εθελοντές, προκειμένου να συζητήσουν ιδέες για δημιουργικές, καινοτόμες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου 2012 και καθημερινά λειτουργούσαν επτά εργαστήρια. Οι βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εργαστηρίων ήταν ο εκπαιδευτικός προσανατολισμός των δράσεων, η χρήση κυρίως άχρηστου και φυσικού υλικού και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.

Συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό, Νηπιαγωγείο Κ. Καστριτσίου, 21ο και 48ο Νηπιαγωγείο, Πειραματικό Νηπιαγωγείο, ΙΔ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Πάτρας, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Σωτηρχόπουλος».

Συμμετείχαν:

– 200 φοιτητές

– 6 διδάσκοντες

– 250 παιδιά

– 7 σχολεία

– Οργανώθηκαν 7 εργαστήρια

2012_Afisa

2ο Παιδικό Φεστιβάλ

Τον Ιούνιο του 2011 οργανώθηκε το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ στο χώρο του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Σχεδιάστηκαν αφίσες, υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθαρίστηκε και διακοσμήθηκε ο εξωτερικός χώρος του Τμήματος, προκειμένου να φιλοξενήσει για μία εβδομάδα δύο σχολεία (το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ρίου).

Συμμετείχαν:

– 51 φοιτητές

– 2 διδάσκοντες

– 100 παιδιά

– 2 σχολεία

– οργανώθηκαν 3 εργαστήρια

1ο Παιδικό Φεστιβάλ

Η ιδέα διεξαγωγής του Παιδικού Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2010!

Στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων που διδάσκονται στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., ένα πανεπιστημιακό Τμήμα που προετοιμάζει μελλοντικούς εκπαιδευτικούς για την Προσχολική Εκπαίδευση.

Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2009-2010, σαράντα επτά φοιτητές του δεύτερου και του τρίτου έτους επισκέφτηκαν για μία εβδομάδα δύο σχολεία (το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ρίου) που φιλοξενούνται στο χώρο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να οργανώσουν πρωτότυπες και δημιουργικές δραστηριότητες για τα νήπια και τα προνήπια. Οι δραστηριότητες, οι οποίες βασίζονταν σε διάφορες μορφές δραματοποίησης και κινητικής έκφρασης, στόχευαν στη βελτίωση των φυσικών και κινητικών ικανοτήτων των παιδιών, στην ανάπτυξη της δημιουργικής τους έκφρασης, στη διεύρυνση της φαντασίας τους, κ.λπ.

Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν από τους φοιτητές ακολουθώντας την παρακάτω δομή:

1. Έναρξη: Παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, δημιουργίας ομάδας, συντονισμού, επικοινωνίας, κ.ά.

2. Βασικό μέρος: Κύρια δραστηριότητα (στόχος, μέθοδος διδασκαλίας, υλικό, σύνδεση με γνωστικές περιοχές, λεκτικές οδηγίες, πιθανές παραλλαγές, κ.ά.)

3. Κλείσιμο: Δραστηριότητες ηρεμίας, εικαστικής έκφρασης, χαλάρωσης, συζήτηση, αξιολόγηση, κ.ά.

Συμμετείχαν:

– 47 φοιτητές

– 1 διδάσκων

– 90 παιδιά

– 2 σχολεία

– οργανώθηκαν 2 εργαστήρια